Äta i Cannes

Cannes erbjuder mer än 300 restauranger varav ett tjugotal lyckats ta sig in i Guide Michelin och Gault et Millau Guides. Längs strandpromenaden finns de privata strandremsor som tillhör hotellen i Cannes. Restaurangerna som ligger där är dock öppna för alla.

I Cannes kan du få mat från hela världen; kinesiskt, japanskt, italienskt, libanesiskt, spanskt, schweisiskt, afrikanskt m.m. Hungrig ska du aldrig behöva bli här.

Mat är viktigt i Frankrike, och måltiderna avnjuts på bestämda tidpunkter. Lunch serveras kl 12.00-14.00 och middag från kl 19.00. De flesta fransmän inleder oftast middagen lite senare, vid åtta, nio-tiden.

I lite större städer på Rivieran finns det numera en hel del caféer och snabbmatkedjor som serverar mat på lite mer udda tider, men det är inget man ska räkna med om man gör utflykter till mindre byar eller städer på landsbygden. Cannes erbjuder dig både pizza och hamburgare från de större kedjorna.

Det provensalska köket har blivit populärt världen över. En rätt som kallas ”à la provençale” innehåller tomater eller tomatsås och är kryddad med örtkryddor och vitlök. De provensalska örtkryddsblandningarna, s k ”Herbes de Provence” innehåller basilika, timjan och rosmarin, och används i de flesta rätter. En annan ingrediens som ingår i praktiskt taget alla sydfranska maträtter är olivolja.

På Rivieran, precis som i övriga Frankrike har de flesta restauranger färdiga menyalternativ som är mycket prisvärda. En trerätters meny inkl ett glas husets vin kostar vid lunchtid från 9 euro, och på kvällen från 12 euro.

Sommartid är det är varmt på Rivieran, och törsten släcker man gärna med kylt rosévin från trakten, vilket ju också passar bra till de flesta maträtter.